مدیرعامل کوینبیس، برایان آرمسترانگ، در واکنش به پستی درباره سرعت بالای پذیرش کریپتو، اظهار داشت که تا سال 2030 چند میلیارد نفر از بیتکوین استفاده خواهند کرد.
آرمسترانگ درباره پستی اظهار نظر کرد که آمار استفاده از کریپتو را از پژوهش اخیر بلکراک به اشتراک گذاشته بود. این پژوهش نشان میدهد که کریپتو در عرض 12 سال به مرز 300 میلیون کاربر رسیده است. این نرخ، 43٪ سریعتر از پذیرش موبایل و 20٪ سریعتر از پذیرش اینترنت است.
آرمسترانگ بیان کرد که این تخمینها ممکن است بسته به تعیین تاریخ شروع اینترنت یا پذیرش موبایل متفاوت باشد، اما او با کلیت یافتههای بلکراک موافق است. همچنین او اشاره کرد که با روند فعلی، تا سال 2030 چند میلیارد نفر از بیتکوین استفاده خواهند کرد.
پژوهش بلکراک
بر اساس پژوهش منتشر شده توسط بلکراک در ژانویه 2025، بیتکوین با سرعت زیادی مورد پذیرش قرار گرفت و توجه کاربران فردی و نهادی را به خود جلب کرد. این مطالعه بر اهمیت فزاینده بیتکوین در زمانهایی که اعتماد عمومی به سیستمهای مالی سنتی کاهش مییابد، تاکید دارد. علاوه بر این، پژوهش به روند جهانی اشاره دارد که هدف آن تسهیل استفاده از پول دیجیتال برای عموم مردم است.
این تحقیق بیان میکند که برای موبایلها 21 سال زمان برده تا به مرز 300 میلیون کاربر برسند و این شمارش از سال 1972 یعنی اولین باری که موبایل تلفنی استفاده شد، آغاز میشود. همین تعداد کاربران اینترنت در مدت 15 سال، از سال 1983، سال رسمی ایجاد اینترنت، به دست آمد.
علاوه بر سوالاتی که توسط آرمسترانگ درباره تاریخهای انتخاب شده برای شروع پذیرش اینترنت و موبایل مطرح شد، برخی از افراد نیز روششناسی شمارش تعداد کاربران بیتکوین را زیر سوال بردند.
این مطالعه منبع تعداد کاربران بیتکوین و معیارهایی که برای تعریف “کاربر بیتکوین” استفاده شده را بیان نمیکند.
طبق مقاله Chainalysis، در دسامبر ۲۰۱۸، از میان 460 میلیون آدرس بیتکوین، تنها 172 میلیون آدرس دارای اهمیت اقتصادی بودند. این مقاله اشاره میکند که 25 میلیون آدرس به کاربران خصوصی اختصاص داشتند، در حالی که بقیهی آدرسها مربوط به صرافیها، بازارهای وب تاریک، و دیگر پلتفرمها بودند. این دادهها به زمانی برمیگردد که بیتکوین ده ساله بود.
تعداد آدرسها الزاما تعداد کاربران یا صاحبان واقعی بیتکوین را نشان نمیدهد، زیرا یک فرد میتواند به صورت نامحدود آدرس بسازد. از طرف دیگر، آدرسهایی که در صرافیها مورد استفاده قرار میگیرند ممکن است توسط چندین نفر به طور همزمان استفاده شوند.
گزارشهای BiTBO نشان میدهند که تا سال 2025، تنها حدود 106 میلیون نفر مالک بیتکوین هستند. هنوز معلوم نیست که آیا شرکتهایی مانند BlackRock کاربرانی که بیتکوین خود را فروختهاند نیز بهعنوان کاربران بیتکوین به حساب میآورند یا خیر. بر اساس این مطالعه، بیتکوین تنها توسط حدود 500 هزار نفر در روز استفاده میشود. در مقایسه، ویزا روزانه بیش از ۷۰۰ میلیون تراکنش پردازش میکند.
با وجود اینکه شبکه بیتکوین تراکنشهای کمتری نسبت به اپراتورهای پرداخت سنتی انجام میدهد، اما گفته شده که از نظر ارزش کلی روزانه تراکنشها، عملکرد بهتری نسبت به ویزا و مسترکارت دارد. بیتکوین روزانه حدود 46.4 میلیارد دلار انتقال میدهد، در حالی که ویزا حدود 38.9 میلیارد دلار و مسترکارت نزدیک به 24.7 میلیارد دلار هر روز تراکنش میکنند.
آیا پیشبینی آرمسترانگ واقعبینانه به نظر میرسد؟
مقایسه بیتکوین با تلفنهای همراه از نظر پذیرش، کار سختی است؛ چرا که تلفنها به طور پیوسته ارزانتر میشوند در حالی که بیتکوین گرانتر میشود. خدمات مدرن برای دارندگان تلفنهای هوشمند طراحی شدهاند، در حالی که طرفداران بیتکوین باید فرصتهایی برای خرید، ذخیره، یا خرج کردن رمزارز خود پیدا کنند.
به طور کلی، این تفاوتها میتوانند به این واقعیت بازگردند که بیتکوین بسیار جوانتر از اولین تلفن همراه تجاری است که در سال ۱۹۸۴ عرضه شد. بیشتر از آن، تلفنهای همراه هرگز به عنوان ‘تلفنهای جرم’ شناخته نمیشدند، اما بیتکوین هنوز توسط برخی به عنوان پول مواد مخدر یا ابزاری برای پولشویی و فساد تلقی میشود. بیتکوین از جانب بسیاری از دولتها با موانع سختگیرانه مواجه شده است، اتفاقی که تلفنهای همراه هرگز تجربه نکردند.
حدود ۳۰ سال طول کشید تا تلفنهای همراه همهگیر شوند. تا سال ۲۰۱۴، تعداد تلفنهای همراه فعال به حدود ۷ میلیارد رسید. اما تا سال ۲۰۰۵، یعنی پس از ۲۱ سال از عرضه تلفنهای همراه، بیش از ۶۰ درصد از بزرگسالان در ایالات متحده صاحب آن شدند. در سال ۲۰۳۰، بیتکوین ۲۱ ساله خواهد شد و به نظر نمیرسد که به اندازه تلفنهای همراه در سال ۲۰۰۵ گسترده شود.
برای اینکه بیتکوین به سادگی و امنیت تلفنهای همراه استفاده شود و میلیاردها نفر از آن بهرهمند شوند، تلاش زیادی از سوی قانونگذاران و کسبوکارها لازم است. السالوادور با قانونی کردن بیتکوین گامی جسورانه برداشت، اما پس از سه و نیم سال از اجرای این آزمایش، با توجه به دادههایی که نشان داد بیشتر ساکنان حتی از بیتکوین استفاده نکردهاند، عقبنشینی کرد.
این تجربه نشان میدهد که علیرغم اینکه بیتکوین از نگاه اخبار و متخصصان صنعت کریپتو بسیار کاربردی و آیندهدار به نظر میرسد، برای عموم مردم استفاده از آن همچنان چالشبرانگیز است. با توجه به علاقه دولتها و شرکتها به بیتکوین، ممکن است پذیرش آن به طور ناگهانی رشد کند، اما چالشهای موجود نباید نادیده گرفته شوند.